Новини

Відкрите заняття "25-річчя гривні"

Українська гривня – це не тільки грошовий знак, а й наша історія, та наш, загнаний колись у підпілля, але збережений патріотизм.

Найменування грошової одиниці виникає, як правило, історично. Навіть коли молоді держави створюють нові грошові системи, назви для своїх грошових одиниць (національних валют) вони шукають у своїй історії чи в історії корінної нації відповідної країни. Так, зокрема, вчинила Україна. Нову національну валюту рішенням Верховної Ради України названо гривня. Вона пройшла довгий і складний шлях розвитку, для того щоб сьогодні мати статус національної грошової одиниці України.

Володимир Станіславович розповів як грошово-лічильна одиниця гривня виникла ще за часів Київської Русі, орієнтовно в ХІ столітті. Далі повідомив студентів про існування гривні у часи УНР, Директорії та за часів Гетьмана Павла Скоропадського. Особливу увагу лектор звернув на існування українських грошей у воєнні та Радянські часи.

Історія грошей незалежної України починається в 1991 році з відривних купонів. У січні 1992 року паралельно з рублем в обіг було випущено тимчасову (як планувалося, на 4-6 місяців), грошову одиницю – купоно-карбованець багаторазового використання. Який, втім, перебував в обігу до вересня 1996 року до введення гривні, заповнивши до квітня 1992 року весь готівковий оборот, витіснивши рубль. Посилення у 1995 році і першій половині 1996, року стабілізаційних процесів в економіці, зокрема значне зниження темпів інфляції, суттєве призупинення спаду виробництва, стабілізація курсу українського карбованця до іноземних валют, зростання доходів населення, створили належні умови для запровадження гривні, яка згідно з Конституцією України є грошовою одиницею нашої держави.

На сьогодні українська гривня є національною валютою нашої держави, вона несе у собі історію України, на її купюрах зображено видатних людей, які зробили неоціненний внесок в нашу історію. Гривня пройшла складний шлях, але в кінці отримала винагороду. Тепер вона – одна із основних категорій, які визначають стан економіки нашої країни, відіграючи при цьому важливу роль у добробуті населення.  Крім того, українська гривня визнана найкрасивішою у світі. До такого висновку прийшли швейцарські фінансисти на щорічному засіданні комісії з естетики Міжнародного Фінансового Банку (IFB). Отже, гривня – надбання українського народу, яке відіграє важливу роль як в економічній сфері, так і у соціальній.

 

Інформація

Офіційний сайт Криворізького факультету та Криворізького юридичного фахового коледжу Національного університету "Одеська юридична академія".

Розпочни з нами своє успішне майбутнє!

Галерея